25212
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-25212,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-8.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Suola Borgo San Giussepe, Cuneo, Italy

EN

This project proposal was done in close collaboration with the Italian Architecture Studio Settanta 7. This was one of hundreds of projects that are up for reconstruction in the region of Italy, this one specifically being in Cuneo province. The primary school and the gymnasium are parallel to each other, in two longitudinal volumes, in which all the services and requirements necessary for development are developed learning and social, interactive. The main entrance to the institute is made by the connecting façade to the South-West, which compared to the
main road is on the highest level. The main lobby atriums and openings vertical lines create an inviting transparency towards the internal spaces of the building. At the two ends of this volume are the auditorium and the library, which they serve also the community. From the main lobby, students are distributed
to their respective buildings. The classrooms are all oriented in the South-East direction, allowing natural lighting during all hours of educational development. At the end of these two volumes, the respective gyms are located, too connected to the school’s outdoor courtyard, creating an interactive indoor environment-
external.

AL

Ky projekt propozim eshte bere ne bashkepunim te afert me studion Italiane Settanta 7. Ky ishte nje nga qindra projektet e shkollave qe jane propozuar per rikonstruksion ne Itali, me kete projekt vendosur specifikisht ne provincen e Cuneo. Shkolla fillore dhe gjimnazi janë paralel me njëri-tjetrin, në dy vëllime gjatësore, në të cilin zhvillohen të gjitha shërbimet dhe kërkesat e nevojshme për zhvillim mësimore dhe sociale, ndërvepruese. Hyrja kryesore e institutit është bërë nga fasada lidhëse në Jug-Perëndim, e cila në krahasim me rruga kryesore eshte ne nivelin me te larte. Atriumet dhe hapjet kryesore të hollit Linjat vertikale krijojnë një transparencë tërheqëse ndaj hapësirave të brendshme të ndërtesës. Në dy skajet e këtij vëllimi janë auditori dhe biblioteka, të cilave u shërbejnë edhe komunitetin. Nga holli kryesor shpërndahen studentët në ndërtesat e tyre përkatëse. Klasat janë të gjitha të orientuara në drejtimin Jug-Lindje, duke lejuar ndriçimin natyral gjatë të gjitha orëve të zhvillimit arsimor. Në fund të këtyre dy vëllimeve janë vendosur edhe palestrat përkatëse e lidhur me oborrin e jashtëm të shkollës, duke krijuar një mjedis interaktiv të brendshëm e jashtme.

Location

Cuneo, Italy

Type

Educational, Competition

Year

2022

Category

Competitions, Learning