23264
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23264,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-1.2.2,select-theme-ver-5.3,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

INDIVIDUAL VILLA E.B

EN

This individual villa is located on a hilly terrain characterized by the presence of an olive grove. This place is very special for the owner who is connected to the landscape and wanted a villa which emphasized the view from the olive trees, for herself and her son. For this reason, this villa has its main orientation from the olive trees, which also coincides with the South- West orientation. A series of platforms and stairs have been used to solve the problem of the steep terrain, which can be used as outdoor accommodation.

To suit the owner’s requirements, the villa is intended as two separate living spaces. The ground floor is for the owner and the first floor for her son. Both floors have living rooms, cooking facilities and bedrooms. Vertical movement is created with a ladder on the North-East side of the building, slightly more isolated than the rest, creating an intimacy for users. There is also an external spiral staircase which connects directly to the terrace of the building, creating a larger outdoor space.

AL

Kjo vilë individuale ndodhet në një terren kodrinor të karakterizuar nga prania e një ullishteje. Ky vend është shumë i veçantë për pronaren e cila është e lidhur me peisazhin dhe donte një vilë e cila e theksonte pamjen nga pemët e ullirit, për vete dhe për djalin e saj. Për këtë arsye kjo vilë orientimin kryesor e ka nga pemët e ullirit që përkon edhe me orientimin Jug – Perëndim. Për të zgjidhur problemin e terrenit të pjerrët janë përdorur një seri platformash dhe shkallësh, të cilat mund të përdoren si ambjente qëndrimi të jashtme.

Për t’iu përshtatur kërkesave të pronares, vila është menduar si dy hapësira banimi të ndara. Kati përdhe është për pronaren dhe kati i parë për djalin e saj. Të dy katet kanë dhoma dite, ambjente gatimi dhe dhoma gjumi. Lëvizja vertikale krijohet me shkallë ne anën Veri- Lindore të ndërtesës, pak më të veçuara se pjesa tjetër duke krijuar një intimitet për përdoruesit. Gjithashtu kemi edhe një shkallë të jashtme spirale e cila lidh direkt me tarracën e godinës, duke krijuar një hapësirë më të madhe të jashtme.

Type

Individual Villa

Location

Tiranë, Albania

Year

2019

Category

Housing, Living